Ina Vader

Beeldend kunstenaar

Image

Exposities

Mijn atelier is aan de Warmoesstraat 52 in Den Burg. Ik neem deel aan de kunstroutes in Den Burg en aan exposities van ZoutTexel. U kunt ook een afspraak maken voor een atelierbezoek, neem dan hier contact op.

Mijn werk is geëxposeerd in binnen- en buitenland (Limoge Frankrijk, Coburg Duitsland, Tokio Japan).

Mijn werk is aangekocht door particulieren, kunstverzamelaars, bedrijven, en door Museum Schiedam.

Ook maak ik werk in opdracht, naar aanleiding van een foto of een speciale tekst, vaak voor een speciale gelegenheid, een viering, een herdenking of een afscheid.

Vormgeven als noodzaak

Een ontwerp­proces kan weken duren, maar soms ont­staan de ontwerpen vrij snel.  Dan volgt een meer ambachtelijk proces, dat van glas­poeders, koper en vuur, waarin ik nooit van tevoren weet of datgene wat ik mij voorstel ook vorm kan krijgen. Soms moet ik delen van een ontwerp opnieuw maken en een andere keer kan ik wat in de oven ontstaat juist goed gebruiken, omdat het iets toevoegt aan het ontwerp of juist iets weglaat. 

Soms is een emaille die ontstaat vooral meditatief, een andere kan weer monumentaal zijn. De vormentaal die ik gebruik vraagt veel van de toeschouwer. 

Ik hoop dat het werk een uitnodiging vormt om je te oriënteren aan de dingen die liggen voorbij de drukte van alledag. Het werk wil dan ook meer zoekend dan zeggend zijn, meer beschouwend dan bewerend.

 

De hardheid van het materiaal in combinatie met zijn transparantie maken de emailtechniek voor mij tot de meest geëigende, op dit moment.

De laatste 15 jaar heb ik het beeldhouwen weer opgepakt. Ik werk vooral in hout en incidenteel in hardsteen. De sculpturen zijn vooral vrouwenfiguren: het bevrijden uit hout of steen.

Image